20 Ιουν 2012


alt
Δυστυχώς η χώρα μου ζει μια εικονική πραγματικότητα. Ενώ όλα είναι στραβά και ο καθένας βλέπει γύρω του καθαρά τι συμβαίνει, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι δεν συμμετέχουν σε τίποτα από όλα αυτά.
Έχουμε έλλειψη συντονισμού, συλλογικότητας και υπευθυνότητας. Τα πάντα γύρω μας είναι βασισμένα στο ατομικό συμφέρον. Σύστημα παραγωγής, εμπόριο προϊόντων και όλα αυτά, είναι βασισμένα σε καλά θεμελιωμένα συμφέροντα. Αλλά ακόμα και η ατομική μας βόλεψη, τα σπίτια μας, οι κήποι μας κλπ, είναι πιο όμορφα από τους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, ακριβώς γιατί ποτέ δεν είχαμε την αντίληψη της προοπτικής και του κοινού οφέλους.
Ο Αγροτικός τομέας, είχε και έχει τους δικούς του αφεντάδες, σε ένα σύστημα κομματαρχών, Συνεταιριστών και Προέδρων της εποχής της δεκαετίας του '50.
Οι μισοί Έλληνες αγρότες ήταν υπέρ της ΚΑΠ και οι άλλοι μισοί κατά. Αλλά ακόμα και αυτοί που ήταν κατά, έκαναν τις ίδιες λαμογιές, ώστε να καρπωθούν όσες περισσότερες επιδοτήσεις μπορούσαν. Αλλά ακόμα και να μην έκαναν λαμογιές, τουλάχιστον δεν έκαναν αυτά που πίστευαν, χωρίς τις επιδοτήσεις, δηλ ανταγωνιστικά προϊόντα, σωστούς συνεταιρισμούς, σωστή διακίνηση και εξαγωγές, ώστε να απομονώσουν τις κακές πρακτικές.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τι έκανε ο κόσμος, αλλά τι έκανε το κράτος. Δεν υπήρχε ουσιαστική σταθερή πολιτική. Από το 1981 έως σήμερα έχουν αλλάξει 34 Υπουργοί , όπου ο καθένας έκανε το ΥΠΑΑΤ μαγαζάκι του. Αγόραζε ψήφους από τις κρατικές και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Οι άνθρωποι σκοτώνονταν στα καφενεία, για ένα επίδομα Χατζηγάκη ή Τσιτουρίδη και πάει λέγοντας.
Δυστυχώς, το χρεοκοπημένο σήμερα κράτος, έδινε το επίδομα στον Αγρότη, την μίζα στον Υπάλληλο, το κατιτίς στους συνεταιρισμούς και επέστρεψε και ένα ποσό σε πρόστιμα στην ΕΕ. Η ζωή κυλούσε ωραιότατα. Όλοι ευχαριστημένοι και ας τα προϊόντα κατέληγαν στην χωματερή και ας κάναμε εισαγωγές προϊόντων ''κλείνοντας'' όλες τις παραδοσιακές Ελληνικές αγορές.
Σήμερα που ήρθε η επανάσταση της κοιλιάς, ανακάλυψε ο κόσμος τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ειρωνεία της ζωής!!!! Όλος ο κόσμος βάζει ακόμα και στα μπαλκόνια τομάτες για να φάει, ενώ πριν 2 χρόνια αγόραζε ρεγκάτο και μοτσαρέλα, με φουσκωμένες πιστωτικές κάρτες στην τσέπη.
Στην χώρα μου, που τα λαμόγια έλεγχαν το σύστημα και οι πολιτικοί έκαναν βόλτες στην Ευρώπη, κανένας δεν κατάλαβε την πραγματική θέση στην οποία βρισκόμαστε.
Μια ελλειμματική, από κάθε άποψη θέση, σε ποιότητα, πιστοποίηση, παραγωγή, έρευνα και αγροτική ανάπτυξη. Ίσως δεν το είχατε καταλάβει αλλά σε χώρες που κυκλοφορούν πολλοί μετανάστες, προηγείται η ίδρυση καταστημάτων τύπου LIDL, DIA , και άλλες αλυσίδες, ώστε να ''ξεφορτώνονται'' τα φθηνά και κατωτέρας ποιότητας τρόφιμα. Εμείς όμως πανηγυρίζαμε και ας μην βρίσκαμε μέσα, ούτε Ελληνική κατσαρίδα που λέμε...
Δεν είχαν οι αγρότες καταλάβει ότι δεν έφτανε ποτέ σε αυτόν το σύνολο της επιδότησης που έπρεπε να πάρει, γιατί περίπου το 40% επέστρεφε σε πρόστιμα. Δεν είχε δει ποτέ Ευρωπαϊκά χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα (Σχέδια Βελτίωσης, Αναπτυξιακοί Νόμοι κλπ) , που θα στήριζαν το εισόδημα του. ( αυτά στην πλειοψηφία τους πήγαιναν στους μεγαλο-αγρότες του συστήματος φυσικά). Δεν είδαν ποτέ να τους πλησιάζει κάποιος να τους πει να καλλιεργήσουν μια Ελληνική ποικιλία φυτού ή μια καλή ράτσα ζώου. Παντού εκμετάλλευση από ένα κύκλωμα μεγαλοβιομηχάνων, μεσαζόντων και ψευτοεμπόρων. Αλλά μην ξεχνάμε ότι όλοι ήταν βολεμένοι, αφού ποτέ δεν ελέγχθηκαν και επιπλέον είχαν το δικαίωμα να κλέβουν και λιγάκι στο ζύγι, είτε βρέχοντας το βαμβάκι, είτε βάζοντας πέτρες στον πάτο της πλατφόρμας, είτε γράφοντας την ίδια πλατφόρμα σε 50 παραγωγούς του συνεταιρισμού!!!
Αλλά ακόμα και σήμερα, υπάρχει η ίδια ψευδαίσθηση. Νομίζουμε ότι τρώμε Ελληνικά προϊόντα, αλλά από ξένους σπόρους υβρίδια τα οποία ανέπτυξε όμως μια γεωργική έρευνα σε άλλη χώρα. Φυσικά σε άλλη χώρα αφού εμείς τσακωνόμαστε εκείνη την ώρα για έναν Σαμαρά, έναν Παπανδρέου, έναν Τσίπρα και μία Παπαρήγα. Ακόμα και σήμερα ο Έλληνας παραγωγός ψάχνει το μαγικό ξενόφερτο φυτό που θα τον κάνει πλούσιο.
Εάν σήμερα μιλήσετε με έναν άνθρωπο που παράγει ή θέλει να παράξει θα διαπιστώσετε 2 πράγματα.
1. Ότι έχει χάσει την επαφή με την διαδικασία παραγωγής και τον τρόπο καλλιέργειας, Στην ουσία δεν ξέρει που παν τα τέσσερα!
2. Ότι πιστεύει ακόμα σε θαύματα και ζεί σε ένα δικό του κόσμο, είτε κατηγορώντας την ΕΕ , είτε τους πολιτικούς, είτε τους αλχημιστές με τα μαγικά ξενόφερτα φυτά, που θα τον κάνουν πλούσιο.
Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, οι ίδιοι Έλληνες αγρότες αγοράζουν για το ίδιο τους το σπίτι ξενόφερτα προϊόντα, βασικής κατανάλωσης, από τις αλυσίδες super market που είναι μονοπώλια στην χώρα.
Όχι εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο κόσμος της υποκρισίας. Εσείς φτιάξατε αυτό το ψέμα μέσα στο οποίο ζείτε.
Η αλήθεια δεν κρύβεται ούτε στα τηλεοπτικά προεκλογικά ντιμπέιτ ούτε στη ξεπερασμένη τακτική των προηγούμενων ετών, που συντηρούν με μαεστρία όλο το παραπάνω σύστημα διαφθοράς. Η αλήθεια βρίσκεται στην προσήλωση για το κοινό συμφέρον, στη συλλογικότητα, στην όρεξη και τις ικανότητές των νέων.
Φτιάξτε και πετύχετε στη δική σας δουλειά, προσφέροντας ένα ποιοτικό προϊόν, μια αξιόλογη υπηρεσία. Αγαπήστε τα τοπικά προσόντα και αναδείξτε τα. Απαιτήστε από το κράτος τα δικαιώματα σας. Διαβάστε , ερευνήστε, δημιουργήστε.
Ας κατανοήσουμε λοιπόν όλοι, ότι δεν έχουμε πια άλλο δρόμο παρά να αλλάξουμε εντελώς κατεύθυνση σε σχέση με το χθες. Ειδάλλως θα σας τρομοκρατούν οι δημοσιογραφίσκοι των καναλιών, ότι την άλλη ημέρα δεν θα έχετε να ταΐσετε ούτε τα παιδιά σας, γιατί απλά όλα όσα βάζετε στο τραπέζι σας είναι εισαγόμενα. Ναι είναι και για αυτό φταίνε όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής. Το πολιτικό σύστημα, οι κρατικοδίαιτοι Γεωτεχνικοί, που διορίστηκαν νύχτα, οι ψευτο-πρόεδροι που αλωνίζουν στην περιφέρεια ως κομματικά φερέφωνα, οι ψευτο-αγρότες του καφενείου, που δεν απέκτησαν ποτέ την αντίληψη του επαγγελματία, αλλά και οι ίδιοι φαντασιόπληκτοι καταναλωτές.
Σκεφτείτε διαφορετικά. Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από το το όνειρο.Από το e-geoponoi.gr